Homemadecooking by Hugo Vanderstraeten - sprokkels.en.brokkels@gmail.com

Blueberry en Co

The ultimate BLUEBERRY-page

De vader/moeder van alle westernstrips! Een hoogtepunt in de geschiedenis van de 9de kunst.
 • Naam: Donovan
 • Voornaam: Michael (Mike) Steven (Steve)
 • Roepnaam: Blueberry vanaf 1861(naam bedacht door Jean Giraud) Zie hier voor extra info.
 • Indiaanse naam Tsi-Na-Pah = gebroken neus
 • Nationaliteit: USA
 • Geboren: Red Wood Grove Plantation (Georgia) 30/10/1843*
 • Gestorven: Chicago 05/12/1933*
 • Leeftijd: 90 jaar
 • Moeder: Cynthia (dochter van een rijke reder)
 • Vader: Slim Phips Donovan (Ierse katoenplukker)
  * Bron: Ballade voor een doodskist, dossier met het echte verhaal van Blueberry
 • Beroep:
  Plantagehouder
  – US Army Cavalerie luitenant
  Sheriff in “De man met de zilveren ster”
  Uit het leger gezet in “Chihuahua Pearl” ⇒⇒⇒
  – Geheime huurling, infiltrant, met speciale regeringsopdracht. Lees de albums vanaf “Chihuahua Pearl”.
  Eerherstel door generaal Grant in “Het einde van de lange rit”. Laatste verhaal van J.M. Charlier
Blueberry ontslagen uit het leger
 • Het eerste album Fort Navajo verschijnt op 21/10/1965. Hierboven een Engelstalige versie ⇑ en hieronder een Franstalige versie ⇓.
31/10/1963 in het Franse stripblad PILOTE
Aankondiging van Fort Navajo
Jean-Michel Charlier
Jean Giraud - GIR
Openingspagina Fort Navajo
 • GIR tekent Blueberry (live) ⇓
 • Evenbeeld: Jean-Paul Belmondo
  Na een beschrijving door Charlier van hoe Blueberry er moest uit zien (ruig, ongeschoren, slordig, gebroken neus), dacht GIR onmiddellijk aan Belmondo, het Franse film-icoon uit die tijd.
Belmondo
Jimmy McClure
Red Neck (Kopernek)
Jimmy, Red en Blueberry onderweg
Guffie Palmer, musichalldanseres
 • Blueberry’s vrouwen
  Harriet Tucker. Het jaar 1861, Mike Donovan is verliefd op Harriet, dochter van een rijke katoenplanter. Na een meningsverschil wordt Mike verdacht van moord op de vader. Hij moet vluchten en om aan zijn belagers te ontsnappen, loopt hij over van de Zuidelijken naar de Noordelijken. Bij de Noordelijken neemt hij de naam aan van Blueberry: Mike Steve Blueberry. Pag. 17 De jonge jaren van Blueberry: Het geheim van Blueberry

Muriel Dickson. Het jaar 1866, na vier lange en bloedige jaren van de Amerikaanse burgeroorlog wordt Blueberry in Fort Navajo gelegerd.Samen met luitenant Craig dingt hij naar de hand van Muriel, dochter van kolonel Dickson. Waarschijnlijk koos Muriel voor Craig, na dat Blueberry verder op avonturen trok. Lees Fort Navajo.

Katie Marsh. In “De man met de zilveren ster” helpt onderwijzeres Katie Blueberry mee om de de stad Silver Creek te verlossen van de gebroeders Bass en hun bende. Op het einde van het verhaal is Katie duidelijk verliefd op Blueberry, maar alweer roept het avontuur en zal Mike niet terugkeren.

Chihuahua Pearl. Beeldschone saloonzangeres (afkomstig uit Atlanta?) die optreedt in de “Casa Roja” in Chihuhua. Een gevaarlijke, intelligente vrouw die meer dan haar mannetje staat. Dat bewijst haar schuilnaam: “El Cuchillo”, het mes. Volgens sommige een egoïstische slet die gouverneur Lopez trouwt om zijn goud. In het album “Arizona Love” bedrijven Pearl en Blueberry de liefde. (zie tafereel hiernaast) Dompel je onder in de sfeer van de “Casa Roja” en beleef de eerste kennismaking van Mike en Pearl. Bekijk het filmpje hieronder ⇓.

Chini, dochter van het Apachen opperhoofd Cochise. In het album “Gebroken neus” leeft de vogelvrijverklaarde Blueberry onder de Apachen. Chini noemt Mike Tsi-Na-Pah (Gebroken Neus). Ze vecht voor hem, haar volk en haar vader. Blueberry is verliefd op haar en wil zelf met haar trouwen. Lees “De lange mars”. (Dit zal echter niet gebeuren). Ook Vittorio, de opvolger van Cochise dingt naar haar hand. Aan het einde van “Ongrijpbare Navajo’s neemt Blueberry afscheid van Chini en wenst haar veel geluk met Vittorio.

– Generaal Allister aka generaal Geelkop, geïnspireerd op George Armstrong Custer.Volgens Blueberry is generaal Allister een carrièrejager zonder scrupules die zich bovendien afgeeft met louche politici.* Doet zijn intrede in “De vlakte der Sioux”  en verder in “Generaal Geelkop.

* Bron Blueberry integraal deel 4 pag. 7

Kapitein Finlay en Sergeant Kimball: zuidelijke deserteurs, aan het hoofd van een bende jayhawkers. Lees “De man die $500.000 waard was” en “Ballade voor een doodskist”.

Vigo commandant van de Mexicaanse Federales ontmoet Blueberry in Chihuahua. Vigo sterft in “De laatste kaart”.

Blueberry eindigt op plaats 12 in de Stripspeciaalzaak Reeks Top 50

In 2015 organiseerde Stripspeciaalzaak een “reeks Top 50“. Blueberry eindigde niet zo ver buiten de top tien, op de 12de plaats. Daarmee was de reeks de eerste westernreeks in de rij. Verder vinden we op plaats 24 “De Blauwbloezen”, op nr. 26 “Lucky Luke”, op nr. 37 “Durango” en op nr. 46 Comanche. Hieronder vinden jullie de Blueberry pdf. Voor de volledige Top 50, KLIK HIER!

Klik op het settings icoon om het artikel te bekijken in presentatie-mode, te printen of te downloaden

Powered By EmbedPress

De jonge jaren van Blueberry (Frans: La jeunesse de Blueberry) over de jeugd van Blueberry.
Scenario door Jean-Michel Charlier tot deel 3 daarna François Corteggiani. De eerste drie albums getekend door Jean Giraud, vervolgens door Colin Wilson (vanaf 1985) en Michel Blanc-Dumont (vanaf 1997).
 
Het drieluik Marshal Blueberry is de vrucht van de ontmoeting van twee legendes uit de stripwereld. Op scenario van Jean Giraud kan William Vance zijn liefde voor de western botvieren in twee vlammende verhalen. Michel Rouge, de meesterleerling van Moebius, maakt het epische avontuur met brio af. Een album dat de toon aangeeft in het genre van de grimmige western.

Een avontuur van Luitenant Blueberry: een hommage door twee topauteurs, Joann Sfar en Christophe Blain, aan het meesterwerk van Giraud en Charlier

Een tweeluik, waarvan deel 1 Apache Rancune in het Nederlands verscheen op 08 januari 2020. Het slot, “De onrechthandhavers”, laat op zich wachten.

Blueberry - The Movie

Op 11 februari 2004 kwam Blueberry – Renegade uit in een regie van Jan Kounen.
 
Plot Blueberry “The devil you know.”

U.S Marshall Mike S. Blueberry probeert Wally Blount – de man die zijn vriendin vermoordde – te stoppen een voorraad goud in handen te krijgen die verborgen ligt in Indiaans territorium. Onderweg komt Prosit op zijn pad, een Duitse schurk die een aantal potten goud in de Superstition Mountains denkt te vinden…

* Bron: moviemeter.nl 

Bij een reisje naar Frankrijk in een gewone “press-shop” op de kop getikt! 

À propos de ce produit

Le Monde présente le hors-série Blueberry, anti-héros charismatique création de deux auteurs légendaires de la BD, Jean-Michel Charlier etJean Giraud. Un passeport pour la grande épopée de l’Ouest.

116 pages

Parution le 29 juin 2023