Homemadecooking by Hugo Vanderstraeten - sprokkels.en.brokkels@gmail.com

The best of 2022

De beste strips van het jaar zijn ...

Lijstjes met de naar onze mening beste strips en graphic novels van het jaar, zijn al jarenlang een traditie.

Op het einde van het jaar zitten de verhalen van de laatste maanden nog vers in het geheugen, maar over eerder verschenen albums hangt reeds een sluier van de tijd en raken ze vaak niet op de plaats waar ze horen te staan. Daarom lijsten we hier enkel de strips op, die ons echt raken. Zo krijgen we een accurate lijst. We voegen er meteen ook onze mening aan toe, m.a.w. onze eigen recensie. Het resultaat hieronder op de pagina.

Virtuele lijst: de toestand op 10 januari 2023. Klik op de titels om de recensies te lezen.
1 – Bleekwater
2 – Catamount 3 – De gerechtigheid van de kraaien
3 – Madeleine, verzetsstrijdster 1. De vonkende roos
4 – Heden verse vis – En route!
5 – Airborne 44 – 10 Wild Men
6 – De ruiterlijke confessies van Dragon Dragon 1. Valmy, 1792
7 – De beestenburcht 3. De nacht der rechtvaardigen
8 – RIP 2 – Maurice. De vliegen komen altijd op de kadavers af. 3 – Ahmed. Op de goede plek op het verkeerde moment 
9 – Kiss the Sky Jimi Hendrix 1942-1970 Deel 1
10 – Het geheim van Raoul Taburin
11 – Queenie – De godmother van Harlem
12 – Zestig lentes
13 – Bellem
14 – Het Venijn 4 – Hemelblauw
15 –
La bande dessinée de DRS.P
16 – Frenchman / Pawnee
17 – Agata 3 – De ster van het zuiden
18 – A fake story
19 – Go West Young Man
20 – De man in de schaduw
21 – Valse sporen
22 – Onze oorlog
23 – Donkere Stille Gangen
24 – Saboteuses 1 – Naald
25 – Death Match
26 – Wild West 3 – Scalps bij de vleet 
27 – Buonaparte 1 – Sint-Helena
28 – Waar is het dagboek van Anne Frank
29 – Man van het jaar 09. De man die de legioenen van Rome overwon.
30 – Marshall Bass 7 – Master Bryce
31 – Lewis & Clark – De ontdekking van het westen
32 – Purple Heart 3 – De eed van de octopus

Klik hiernaast voor onze nieuwste recensies ⇒

Nummer 1

Crème de la crème à la Mertens

Bleekwater
Joris Mertens
Uitgeverij Oogachtend
152 pagina’s
Verschenen op 31/03/2022
Sprokkels-score: 9,5 brokkels

Recensie 9de kunst
Interview Joris Mertens op Stripspeciaalzaak.be
Winnaar Willy Vandersteenprijs 2022
Op radio 1 Culture Club

Wat een knaller! Dit is zo’n album dat je meteen aan vrienden en kennissen wilt aanprijzen.
Bleekwater vertelt het verhaal van enkele dagen uit het leven van François, een doodgewone kettingrokende sterveling, chauffeur van wassalon Bianca. Het hoogtepunt van zijn week beleeft hij als hij zijn lottoformulier laat valideren in de krantenkiosk van Maryvonne, waarmee hij het best kan vinden. Reeds jaar en dag speelt hij dezelfde combinatie. François is er stellig van overtuigd dat het geluk eerstdaags zijn kant uitkomt. Als dat gebeurt, wil hij Maryvonne en haar dochter Romy (verwijzing naar Romy Schneider?) in zijn geluk laten meedelen. Op zijn werk moet François een nieuwe chauffeur, Alain (verwijzing naar Alain Delon*) opleren. Bij een uitwijkmanoeuvre bij een levering buiten de stad rijden ze een lekke band. François laat Alain een ander wiel steken. Ondertussen bezorgt hij de levering in een afgelegen landhuis. Hier neemt het verhaal een onverwachte, dramatische wending. François stuit op een afrekening in het milieu en vindt een tas vol cash geld. Is zijn “moment de gloire” aangebroken?
Uitgerekend op de dag dat zijn lottcombinatie uitkomt, wordt de vondst hem echter fataal. Van een anticlimax gesproken!
Naast François is er ook nog een hoofdrol voor het kletsnatte decor. Prachtige tekeningen van een doorregende fictieve stad, een kruising van Antwerpen, Brussel en Parijs uit de jaren ’70. De beelden van de druilerige stad roepen een zekere nostalgie op en laat de lezer baden in een retrosfeer. Opvallend hoe goed de automodellen uit die tijd getekend zijn.
Deze graphic novel is doorspekt met allerlei gimmicks waar we veel plezier aan beleefden. Zo parkeert Alain de bestelwagen steeds zodat François er moeilijk uitgeraakt. Op pagina 24 krijgen we zo waar een cameo van Marc Didden. Lees hier in Humo’s “Diddy wah Diddy” wat Marc Didden er zelf van vindt. In de straatreclames zitten een aantal toffe woordspelingen zoals: “Je veux een matelas Canisloupe” (kan niet slapen). Elke keer dat je door het album bladert, vind je er nieuwe. Wat dacht je van “Television Xenix”.
Na het succes van zijn eerste graphic novel Béatrice, een stomme strip, scoort Joris Mertens opnieuw een hit! Jammer toch dat de 52 jarige Vlaamse storyborder, illustrator pas aan zijn tweede boek is. Bleekwater is er één van het zuiverste water! Wij kijken reikhalzend uit naar meer! HV

Luistertip: zet bij het lezen om in de sfeer te komen “Brussels by night” van Raymond van het Groenewoud op.

*Romy Schneider en Alain Delon filmkoppel uit de jaren 60-70

Bleekwater in de Voorleesclub.

Nummer 2

Western zonder weerga!!

Catamount 3
De gerechtigheid van de kraaien.

Benjamin Blasco-Martinez / Gaet’s
Uitgeverij Microbe
62 pagina’s
Verschenen op 13/01/2022
Sprokkels-score: 8,3 brokkels

Reeds meer dan een jaar keken we uit naar het vervolg van Catamount (de release werd meerdere keren uitgesteld). Vol verwachting haalden we hem op bij Johan (Atlantis). Eerst de twee vorige delen herlezen en dan tijd voor “De Gerechtigheid van de kraaien”.
Een corrupte spoorwegmagnaat die met geweld zijn trein door een ranch wil laten rijden, is niet meteen origineel. Toch verrast het scenario met een overlopende kolonel, op wraakbeluste Crow’s, een rondreizend zigeuner rariteitenkabinet geleid door een femme fatale, de hereniging van grootvader en kleinzoon en Catamount die afrekent met de rijke treinbaas.
Catamount 3 heeft alles wat een western moet hebben: spanning, actie, ruwe gevechtscènes waarbij het bloed van de pagina’s spat. Natuurlijk is er ook het prachtige tekenwerk van Benjamin Blasco-Martinez. Dit is een echte pageturner, één van de betere westerns. 2022 start prima met zo’n kanjer.
Het open einde met de Pinkerton-agent die ten tonele verschijnt, laat het beste vermoeden voor deel 4, “De verlossing van Catamount”, dat al uit is in het Frans bij Editions Petit à Petit.  HV

Nummer 3

Verzetsstrijdster: een lotsbestemming?

Madeleine, verzetsstrijdster
1 – De vonkende Roos
Dominique Bertail / Jean David Morvan / Madeleine Riffaud
Daedalus
128 pagina’s
Verschenen op: 21/10/2022

Sprokkels-score: 8 brokkels

Amai, straf verhaal! Bestaat lotsbestemming?
Dit boek vertelt het levensverhaal van Madeleine Riffaud, Franse verzetsstrijdster in WO II, dichteres en journaliste. Niet zo maar een biografie, neen, bijzonder aan dit boek is dat de protagoniste Madeleine, nu 98 jaar,  zelf meeschrijft aan het scenario. Ze vertelt ons in de inleiding (pag. 7) hoe ze “stripauteur” werd. In een getekende epiloog vernemen we hoe scenarist Morvan in Covid quarantaine, bij het zien van een documentaire over het Franse verzet, op het idee komt om Madeleines leven te verstrippen en hoe het scenario uiteindelijk tot stand komt. Merkwaardig genoeg moest Madeleine van haar medewerking overtuigd worden. Ze vond strips immers iets voor kinderen. Goed dat ze haar foute beoordeling inzag. Verder krijgen we in de epiloog nog een aantal verhelderende aanvullingen. Het duo kreeg in 2021 “Le prix René Coscinny” voor beste scenario en dat verwondert ons helemaal niet.
Wanneer ze in 1940 samen met haar grootouders op de vlucht slaat voor de oprukkende Duitsers ervaart ze eerste keer de verschrikking van de oorlog. Bij het zoeken naar een Rode Kruispost om haar zieke grootvader te verzorgen, wordt ze door Duitse soldaten hardhandig behandeld. Hier wordt de kiem van verzet tegen de bezetters gelegd.  “Ik wist niet hoe, maar ik zou ze vinden. En aan hun zijde vechten”.
Als tuberculose-patiënte moet ze naar een sanatorium in de Alpen. Onderweg wordt ze verkracht door een collaborateur, wat haar overtuiging om zich bij het verzet aan te sluiten nog aanwakkert. In het sanatorium raakt het werk van de Oostenrijkse dichter Rainer Maria Rilke haar diep (pag. 79). Later zal ze Rainer kiezen als haar codenaam. Op 17-jarige leeftijd wordt ze verliefd op Marcel, lid van de “Résistance”. Lotsbestemming? Ze volgt hem naar Parijs. Hier wordt ze beetje bij beetje ingelijfd bij het verzet. Omdat koppeltjes een risico vormen bij de “Résistance” zet ze onder druk van het netwerkhoofd haar relatie met Marcel on hold. We voelen aan de teneur van de laatste pagina het onheil naderen.
Nu al zeer benieuwd hoe het verder gaat. 
Dingen die haar echt beroeren verwerkt Madeleine in gedichten. Als drie van haar vrienden bij een ontploffing van een granaat uit WO I, waaraan zij ternauwernood ontsnapt, omkomen, schrijft ze het mooie “Drie kruisbeelden in de groene haver” (pag. 17) en over het afscheid van Marcel het ontroerende “Place d’Italie” (pag. 147).
Naast het beklijvend scenario is het tekenwerk van Bertail ook van topniveau. De blauw en grijs tinten zorgen voor een melancholische sfeer. Het begint al met een knappe dubbelpagina op pagina 2. Verder nog enkele paginagrote tekeningen. Een lust voor het oog.
Een bijzonder boek over een buitengewone vrouw, ook al vindt ze dat niet van zichzelf. Een “must read”. We kijken al uit naar de volgende twee delen. De trilogie is al uit in het Frans. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het drieluik aangevuld met nog twee delen over Madeleines werk als journaliste in Algerije en Vietnam.
We begrijpen niet waarom Dupuis dit verhaal niet zelf heeft vertaald, maar het overliet aan uitgeverij Daedalus. Wel bedankt, Daedalus!! Laat ons niet te lang wachten op deel 2 en 3. (HV)

Nummer 4

Marc en Charel, the movie!

Heden verse vis. En route!
Marc Legendre / Charel Cambré Standaard uitgeverij
66 pagina’s
Verschenen op 02/06/2022 
Sprokkels-score: 7,96 brokkels

“Probeer eens een komisch stuk met niveau te schrijven”, zei een toneelauteur me ooit, “niet simpel en niet voor iedereen weggelegd”. Wel, Marc Legendre is er in geslaagd om een humoristisch scenario van formaat uit zijn pen te schudden. Vanaf de eerste tot de laatste pagina hadden we de glimlach, hebben we geamuseerd gelezen.
Was “Heden verse vis” uit “De grappen van Lambik, Super Vakantieboek” uit 1991 een mop niet door iedereen begrepen, dan stapelt deze roadmovie de gags aan een hoog tempo op. Het swingende tekenwerk van Cambré geeft het geheel de nodige vaart. Veel spontaan gelachen, lekkere ontspanning.
Zelfrelativering en zelfspot zijn de ordewoorden van Legendre en Cambré. Telkens als Cambré een lumineus idee heeft, valt het enkele ogenblikken later in duigen. Een ode aan Lambik?? By the way, zien we een gepensioneerde Lambik zitten op de bank voor de “Getekende Peer” op pagina 4?
De auteurs drijven de spot met een aantal maatschappelijke thema’s waarvan de slinger duidelijk te ver is uitgezwaaid. Ze steken de draak met “Zwarte Piet”, de WOKE-gedachte, transgenders, vegetariërs de vluchtelingenproblematiek. Ook “gaybashing” passeert de revue. 
Naast een portie zelfkritiek geven Legendre en Cambré de stripwereld in het algemeen en de subsidiecommissie in het bijzonder een aardige veeg uit de pan. In dit album schuilt ook een pleidooi voor de herwaardering van de ambachten. Net als hen doet het ons pijn de teloorgang van de ambachtelijkheid te zien. Waar is de echte garagist, de schoenmaker, de …? Zijn er nog stielmannen? 
Mag het duidelijk zijn dat we hard genoten hebben van deze rollercoaster, een topper in zijn genre.
Voor ons graag nog een portie “Verse vis”!!! HV

Bron: Getekende reep
Bron: Getekende reep
Nummer 5

Een diepmenselijk verhaal in een barre strijd

Airborne 44 Cyclus 5 10. Wild men
Philippe Jarbinet
Casterman
64 pagina’s

Verschenen op: 07/12/2022

Sprokkels-score: 7,96 brokkels

 

Airborne 44 is één van die reeksen die bij ons in het bovenste schuif ligt. “Wild Men” vertelt het op ware feiten berustend verhaal van de zwarte Virgil Burdette en blanke Jared Webb die, na dat ze in deel 9 “Black Boys” ontsnapt zijn aan een slachtpartij waarbij elf zwarte soldaten in Wereth (17/12/1945) door Nazi’s op gruwelijke wijze omgebracht werden, proberen de eigen linies terug te vinden. Tijdens deze zoektocht ervaart het duo alle ellende van de oorlog. Nadat ze een gewonde burgervrouw naar een veldhospitaal gebracht hebben, wordt Jay bij een aanvalseenheid ingedeeld en Virgil chauffeur van een ambulance. Het gaat er in het Ardennenoffensief zo hard aan toe dat ook Virgil een wapen moet opnemen. Bij een vuurgevecht met de Duitsers wordt Jay zwaar geraakt. Virgil slaagt er in om zijn gewonde strijdmakker op zijn rug door het strijdgewoel en de dikke sneeuw naar een hulppost te dragen. De auteur verwijst in de epiloog naar dit echt gebeurd feit. Voor Jay zit de strijd er op. Na de oorlog zoekt hij Virgil op. Uiteindelijk krijgt dit verhaal een happy end.
Samen trekken ze naar Frankrijk waar Virgil de liefde vindt bij Denise, die zich tijdens de oorlog over zijn stiefzus ( zie deel 9) had ontfermd.
“Wild men” is een gelaagd verhaal. Naast de verschrikking van de oorlog en de ontluikende vriendschap tussen de hoofdrolspelers is er de weerspiegeling van de Amerikaanse maatschappij  op dat moment. De segregatie in de Verenigde Staten laat zich ook aan het front voelen. Jay is een zuiderling waar de rassenhaat er met de paplepel in ging. Na de oorlog breekt hij met dit verleden. 
De verhouding tussen Jay en Virgil evolueert van haat naar haat-vriendschap tot levenslange vriendschap. Beetje bij beetje leggen ze allerlei vooroordelen naast zich neer en groeien naar elkaar toe. Opvallend is dat deze vriendschap best gedijt in Frankrijk.
In de epiloog vertelt Jarbinet hoe het leven van de twee strijdmakkers verder gaat tot aan hun dood in 2016. 
Net zoals “Black Boys” (in 2021 9de op de lijst ‘best of’ bij Sprokkels en Brokkels en 55/100 bij Stripspeciaalzaak) is “Wild Men” een top album. Het scenario staat als een huis, een perfecte spanningsopbouw. Je wordt als het ware in het verhaal meegezogen. Jarbinet, een kind van de streek rond Bastogne, vertelt aangrijpend de kleine verhalen van die grote veldslag in de Ardennen. Hij vermengt ze met kleine en grote menselijke emoties. Hopelijk heeft hij er nog een aantal achter de hand.
De tekeningen en inkleuring zijn subliem. Door het gebruik van tinten grijs komen de actiescènes raak binnen.
Jarbinet weet de gevoelens van de personages pakkend weer te geven in zijn tekeningen. Dit album, een diepmenselijk verhaal in een barre strijd, heeft zijn plaats bij de betere strips van 2022.
Proficiat, Philippe Jarbinet. We kijken uit naar cyclus 6!
Geniet van de bij deze cyclus horende Spotify-lijst! Alvin’s Blues.(HV)

Nummer 6

Dragon een “pain in te ass”! De geschiedenis in zijn hemd gezet!

De ruiterlijke confessies van Dragon Dragon 1. Valmy, 1792
Nicolas Juncker / Simon Spruyt
64 pagina’s
Le Lombard

Verschenen op: 29/06/2022

Sprokkels-score: 7,959 brokkels

 
Recensie op Stripspeciaalzaak

Heerlijk komische strip. Na “Heden verse vis” de tweede strip die ons dit jaar spontaan aan het lachten bracht. Een knotsgek verhaal met een al even maf hoofdpersonage: Dragon Dragon. De geschiedenis in zijn hemd gezet! 1792, de jonge Franse republiek staat tegenover de machtige Pruisische en Oostenrijkse troepen. In principe maken de Fransen geen kans, maar dat is buiten Pierre-Marie Dragon gerekend, een laffe dief en geile soldaat. Hij zal, tegen wil en dank, geschiedenis schrijven.
De keuze van scenarist Juncker voor de slag bij Valmy (20/09/1792) is op zich al komisch, omdat deze slag er eigenlijk geen was, maar eerder een kanonnade (met voor die tijd weinig of geen slachtoffers). De slag bij Valmy betekende wel de start van de Eerste Republiek.
Alles in dit verhaal draait om Dragon Dragon, een oversekste Dragonder, een praatjesmaker van het zuiverste water. Telkens hij dreigt in nauwe schoentjes te komen, slaagt hij er in om de benarde situatie in zijn voordeel om te buigen. De moord op een generaal, de verkrachting van een officier of een uit de hand gelopen geheime missie, niets kan deze schelm raken.
De seksueel getinte insinuaties maken van Dragon een echte “pain in the ass”.
De auteurs steken de draak met stompzinnige generaals die soldaten blindelings naar de slachtbank leiden. Ook de politiek en het leger moeten het ontgelden. Het zal Nicolas Juncker aardig wat werk gevraagd hebben om de hele rist historische figuren in het verhaal in te pasen. Passeren de revue: Danton, generaals Dillon, Dumouriez en Kellerman, Louis-Philippe II van Frankrijk, Antoine-Philippe Egalité (van Orléans), de hertog van Brunswijck. Ook de historie van de blauwe diamant, gestolen in 1792 en spoorloos tot 2007, is met een komische noot in het verhaal verwerkt.
De tekenstijl van Simon Spruyt zorgt voor vaart en en schwung in deze dol komische historie. Sommige figuren doen ons denken aan Gommaar Timmermans’ “De kip, de Keizer en de Tsaar”. Pagina 43 is duidelijk geïnspireerd op het schilderij “De slag bij Valmy” 1886 van Horace Vernet.
Bij het lezen hebben we vaak gedacht aan strips met dezelfde humor zoals : “Het goud van de Zwendelaar” en “Kaamelott”.
Als uitgesproken fan van de Napoleontische tijd kijken we uit naar het vervolg op de mémoires van Dragon Dragon. (HV

Nummer 7

Eerste 2 delen meer dan geëvenaard!

De Beestenburcht 3. De nacht der rechtvaardigen
Félix Delep / Xavier Dorison
Casterman
64 pagina’s
Verschenen op: 07/12/2022

Sprokkels-score: 7,952 brokkels

Recensie op

In deel 3 van de “Beestenburcht” gaat de strijd tussen de neerhofdieren van de burcht en president Silvio en zijn hondenmilitie verder. Onder leiding van de kattin Miss Bengalore, het konijn Cesar en geïnspireerd door de oude rat Azelar, de “verdierlijking” van Mahatma Gandhi, verzetten de dieren zich vreedzaam tegen de stier Silvio en zijn meute. Na de ontberingen die de dieren in de winter ondergingen, breekt nu de lente aan. De dieren zijn solidair, hoopvol en beramen een nieuw geweldloos strijdplan. De hongerstaking van Miss B. leidt tot een toegave van Silvio: er komen vrije verkiezingen. Zal de president zijn woord houden? 
We zijn ook benieuwd waar de flashback, waarmee het verhaal begint, ons naar toe leidt. Een knappe vondst van de makers om met een cliffhanger te starten. Wij willen al vast weten hoe dictator Silvio aan de macht is gekomen?
Dorisons versie van “Animal Farm” leest als een trein. Spannend, goed opgebouwd, je voelt als het ware met de personages mee. Deze reeks doet Orwells werk alle eer aan. Delep slaagt er in de dieren menselijke karakters te geven, bovendien zijn ze knap getekend. Elke pagina geeft subliem de sfeer van het verhaal weer. Prachtige close-ups van Miss B. en Silvio.
Het niveau van de eerste 2 delen wordt meer dan geëvenaard. Een echte aanrader! Top reeks! 
Benieuwd of de “Beestenburcht” in tegenstelling tot “Animal Farm” een happy-end krijgt in deel 4!(HV)

Nummer 8

Really Inspiring Person - Een zootje ongeregeld

RIP
2 – Maurice – De vliegen komen altijd op de kadavers af.
3 – Ahmed – Op de goede plek op het verkeerde moment 
Gaet’s / Julien Monier / Gaëtan Petit
Uitgeverij Microbe
112 pagina’s
Verschenen op: 22/07/2022

Sprokkels-score: 7,95 brokkels

Recensie op

Regelmatig vragen we bij bezoek aan onze plaatselijke stripboer Johan (Atlantis Oudenaarde) wat de “hit” van het moment is. Zo prees hij ons de serie RIP aan, meteen goed voor drie delen. 
In deel 1 “Derrick, de dood overleef ik niet”, verschenen in 2020 maken we kennis met het verhaal dat ons telkens vanuit het standpunt van een andere hoofdrolspeler zal verteld worden. Dit is niet nieuw in de stripwereld. We zagen deze techniek eerder in de reeks “Quintett” van Frank Giroud.
Het werk van Derrick en zijn brigade van zes bestaat uit het weghalen van kostbare goederen, die (nog) niet werden geclaimd, uit woningen van doden: mensen zonder familie, kennissen, vrienden en die geen gebrek aan geld hebben. Dat gebeurt onder toezicht van een organisatie van openbare veilingen. 

Vaak zijn de lijken al in vergevorderde staat van ontbinding lang voordat ze gevonden worden. De dood is alomtegenwoordig in deze serie. Het is de “opruimbrigade” verboden om goederen voor eigen rekening mee te nemen. Echter, wanneer de kans zich voordoet om de hand te leggen op een heel kostbaar juweel, laat Derrick die niet schieten. Daarna gaan de poppen aan het dansen. De ring wordt geclaimd, wat Derrick verschrikkelijk paranoïde maakt. Iedereen wordt verdacht, maar de nieuwe in het team, de Arabier Ahmed, krijgt het het hardst te verduren. Onder de ogen van Derrick, die geen woord zegt, wordt hij doodgemarteld. De angst en argwaan sluipt in de groep en de zoektocht naar de ring leidt tot ruzies, zelfmoord en dood. Derricks ontrouwe vrouw ontdekt het bestaan van het juweel. Samen met een bendelid wil ze de ring bemachtigen om uit haar armzalige leven te kunnen ontsnappen, maar het wordt hen echter fataal. Derrick isoleert zich thuis en sterft in alle eenzaamheid met de ring in zijn hand geklemd. Jaren later ontdekt een nieuw team zijn lijk en het dure juweel wordt opnieuw gestolen …. L’histoire se répète?! 
In deel 2 “Maurice, de vliegen komen altijd op kadavers af”, bekijken we het hele gebeuren door de ogen van Maurice, de oudste van de bende. Hij vertelt over zijn roots als gangsterbaas, over zijn gezin, de moord op zijn vrouw, over zijn rol als spijtoptant en we komen te weten waarom hij bij de zoektocht naar de ring zelfmoord pleegde. 
Album 3, “Ahmed, op de goede plek op het verkeerde moment”, geeft ons het antwoord op de vraag waarom Ahmed, politieagent en entomoloog, infiltreerde bij de opruimers. Omdat hij niet gehoord wordt door zijn oversten gaat hij alleen op onderzoek. Het wordt duidelijk dat zijn obsessionele nieuwsgierigheid hem fataal wordt, hij is inderdaad op het verkeerde moment op de goede plaats. Volgens Ahmeds relaas is Albert, de jongste van de groep, de spin in het web. Wie is toch dat joch Albert? Dit komen we aan de weet in deel 4.
Beetje bij beetje ontsluiert de scenarist dat er linken zijn tussen al de doden en de bendeleden. Elk deel brengt nieuwe wendingen en eindigt met een cliffhanger. We zullen toch nog moeten wachten tot deel 6 voor we weten hoe de vork precies aan de steel zit. Ondanks dat de albums overlopen van de lijken, slaat RIP niet op “Rest In Peace”, maar is elk hoofdpersonage een “Really Inspiring Person”. Elk bendelid draagt een zware rugzak. Of ze ons inspireren laten we even in het midden. De scenarist zou geïnspireerd zijn door een eerder album van hem uit 2012: “Un léger bruit dans le moteur”, een verhaal van een kind dat mensen doodt.
RIP teert op een boeiend, ingenieus scenario met een juist ritme. Alles wat een bloedstollend album nodigt heeft, is aanwezig: morbide sfeer, zwarte humor, walgelijke en bloederige scènes. De karikaturale tekeningen, het aangepast kleurenpalet en de groezelige covers maken het geheel af.
Gaet’s en Monier leveren een schitterende gore, macabere thriller af. Dit is één van de hoogvliegers van 2022. Ondertussen ontving RIP in 2019 al de prijs van de beste thriller “Prix Bulles de sang d’encre” op Festival de Polar in  Vienne.
Nummer 4 “Albert” is al uit in het Frans en van 5 “Fanette”, de zaak vanuit het standpunt van de baruitbaatster bekeken, kan je de eerste pagina’s op de site van de Franse uitgever “Petit à petit” bewonderen (verschijnt 14/09/22 in Frankrijk). Hopelijk laat Microbe ons niet te lang wachten: vertalen die handel! (HV)

Nummer 9

Een rollercoaster van anekdotes en groepswissels!

Kiss The Sky
Jimi Hendrix 1942 – 1070 deel 1
Jean-Michel Dupont / Mezzo
Sherpa
96 pagina’s

Verschenen op: 01/12/2022

Sprokkels-score: 7,951 brokkels

“Love in vain”, over het leven van blueslegende Robert Johnson, is voor ons één van de betere biografische strips van de laatste jaren. Vanzelfsprekend dus dat we reikhalzend uitkeken naar de verstripping van het leven van Jimi Hendrix door Mezzo en Dumont. 
Deel 1 van “Kiss The Sky” behandelt het leven van Jimi Hendrix tot hij in 1966 naar Engeland trekt. Het is een aaneenschakeling van drama en tragiek: een alcoholische moeder en een vader van 12 stielen 13 ongelukken tegen een achtergrond van langdurig misbruik, vernedering en tegenslag. Ondanks alle ellende houdt de muziek Jimi overeind. 
Rond zijn veertiende maakt hij kennis met de blues en krijgt hij zijn eerste gitaar en de rest is geschiedenis. Stop! Dit is te kort door de bocht. Naast de persoonlijke misère beschrijft de scenarist duidelijk welke leerschool Jimi doorliep om één van de beste rockgitaristen ter wereld te worden. Hij leerde het vak door bij tal van bekende en onbekende bands te spelen. Van “The Velvetones” en “The Isley Brothers” over “Salomon Burke” en “Sam Cooke” tot “Little Richard” en “Sam en Dave”, van elk stak hij wat op. 
Bij dit album hoort een heuse soundtrack. We zijn zo vrij geweest om er een Spotify-lijstje van te maken. Heerlijke muziek, luister hier.
Vaak liep de samenwerking stop op Jimi’s drang naar een eigen sound. Ongepaste solo’s kostten hem zijn job. Steeds wou hij zijn gitaarspel verbeteren, leren van andere gitaarhelden, zo ook van Eric Clapton. Samen met zijn manager Chas Chandler van “The Animals” vliegt hij naar Londen om hem te ontmoeten.
Het scenario is een rollercoaster van anekdotes en groepswissels. Die opeenvolging maakt het soms wat moeilijk om volgen.
Naast het prima verhaal zijn we vooral onder de indruk van het tekenwerk van Mezzo. Wat je in zwart-wit niet allemaal op papier krijgt. Op sommige platen geraak je gewoonweg niet uitgekeken.  De tekening over zijn Cherokee-roots (p.15) is er zo één. Boordevol details, een kunstwerk! Andere pareltjes zijn: de dood van zijn moeder (p. 29), de invloed van LSD (p. 72) en de gitaarsolo (p.78). Mezzo slaagt er in om de muziek uit de pagina’s te laten knallen.
“Kiss The Sky” evenaart “Love in vain”! Niet alleen voor muziekliefhebbers een aanrader. Een top graphic novel! (HV)

Nummer 10

Het leven zoals het is in Saint-Céron

Het geheim van Raoul Taburin
Jean-Jacques Sempé
Uitgeverij Oevers Zaandam
96 pagina’s
Verschenen op: 18/05/2022

Sprokkels-score: 7,948 brokkels

 

Raoul Taburin, de bekende fietsenverkoper uit Saint-Céron, een typisch Frans buitendorpje, heeft een geheim. Hij weet alles wat er te weten valt over fietsen, behalve hoe hij erop moet rijden. De ervaren fietsenmaker, dankzij constant vallen en vervolgens als kind fietsen moeten repareren, wordt door iedereen in het dorp bewonderd vanwege zijn vaardigheid en kennis, zozeer dat ter ere van hem ze de fiets zelfs een “taburin” zijn gaan noemen. Niemand kent zijn geheim, zelfs zijn vrouw weet niet dat de grote Raoul Taburin niet kan fietsen. Hij probeert zijn eigen gebreken met een kwinkslag te verbergen, wat hem tot lolbroek van het dorp maakt. Niet iedereen begrijpt zijn humor. Door een misverstane joke verliest hij zijn eerste liefde. 
Als zijn vriend Noël Figougne, fotograaf, met het lumineuze idee komt aanzetten om een foto van Raoul te maken die met zijn fiets langs de rand van een ravijn afrijdt neemt het verhaal een andere wending. De fotoshoot loopt faliekant af voor Taburin, maar de foto haalt de nationale pers. Bij de zoveelste poging om aan Figougne de waarheid te vertellen omtrent zijn gebrekkige fietsvaardigheden, doet de fotograaf een bekentenis dat hij eigenlijk niet zo’n topper is, maar dat de foto een lucky shot was. Taburin zit er er mee dat hij nog steeds niet bekend heeft dat hij niet kan fietsen. Maar als Figougne na een bezinningsreis terugkomt, kan hij toch zijn geheim eindelijk delen.
Het verhaal is doorspekt met subtiele humor en ironie. Sempé steekt o.a. de draak met de heldencultus van sportvedetten, de jaloezie van mevrouw Bifaille en het feit dat de vrouw van de beenhouwer haar man op een streng visdieet zet. 
Een fijne vondst is dat de ambachtslui uit het dorp vereenzelvigd worden met hun product. In Saint-Céron is een fiets een “taburin”, een foto een “figougne”, een bril een “bifaille” en een plakje hesp een plakje “frognard”. Een ode aan de echte ambacht! 
De auteur weet ook de innerlijke twijfel van Taburin mooi weer te geven. De ene maal wilt hij zijn geheim van de daken schreeuwen, de andere keer slikt hij het voor de goede gang van zaken in. 
De subtiele tekeningen en de aquarel pastelkleuren geven de warmte en gezelligheid van het dorp perfect weer. We hebben genoten van een verhaal over gewone mensen met hun eigen kleine kantjes en eigenaardigheden: het leven zoals het is in Saint-Céron. 
Dat Sempé dit boek al schreef in 1995 en het nu pas vertaald werd is toch een beetje zonde. Alle credits gaan naar uitgeverij Oeversen, de vertalers Isabelle Schoepen en Kris Lauwerys die dit boek van onder het stof haalden. We hopen op nog meer Sempé! 
Bovendien strekt het Sempé en dit boek tot eer dat het in 2019 verfilmd werd met komiek en smoelentrekker Benoît Poelvoorde in de hoofdrol. (HV)

Nummer 11

Alles is wiskunde?

Queenie – De godmother van Harlem
Elizabeth Colomba / Aurélie Lévy
Uitgeverij Concertobooks
169 pagina’s
Verschenen op 14/04/2022 
Sprokkels-score: 7,94 brokkels

 

Harlem, New York doet het goed dezer dagen in de boekhandel. Nog maar net hadden we genoten van Colson Whitehead’s “Harlem Shuffle” of Queenie viel ons te beurt. 168 toppagina’s over het leven van Stephanie St. Clair, een zwarte vrouwelijke gangster die zich staande hield tegen bonzen zoals Dutch Schulz, Lucky Luciano en andere Italiaanse maffiosi.
Het verhaal begint in 1933 als St. Clair de gevangenis verlaat. Zo nu en dan onderbreken de auteurs de story.
Via vaal grijs getekende flashbacks krijgen we beetje bij beetje zicht op de demonen uit haar jonge jaren. Op het eiland Martinique beleefde Queenie een armoedige jeugd. Hier werden strepen op haar ziel getrokken die zullen leiden tot wrok tegen blanke mannen. In Harlem aangekomen schopt ze het met de hulp van de jood Rosenfeld en dankzij haar wiskundeknobbel tot leidster van de illegale loterij. Na de drooglegging willen de Italiaanse misdaadgroepen het zaakje inpikken, maar dat is buiten Queenie en haar gang gerekend.
Elizabeth Colomba, zelf geboren op Martinique en ook naar Harlem geëmigreerd, weet met pakkende zwart / wit tekeningen de sfeer van de jaren 30 op te roepen. De opbouw van het scenario moet niet onderdoen voor gangsterfilms zoal “The Cotton Club” van Francis Ford Coppola uit 1984 (zie trailer van de film hieronder) .
Achteraan in het boek worden de historische personages nog eens geduid. Naar onze mening hebben ze er ééntje over het hoofd gezien, nl. Weegee. Op pagina 109 verschijnt de eerste “paparazzo”. Meer lezen over Weegee kan in het album van onze landgenoot Wauter Mannaert. 
Samengevat: Queenie is een vlot lezende biografie over de eerste godmother die overeind bleef in de roerige jaren 30. Ze stierf in 1969 in haar bed en dat kan niet van elke maffioos gezegd worden. Een zeer verzorgde uitgave, maar toch vinden we 29 euro aan de prijzige kant. HV

Luistertips:
Duke Ellington en his Cotton Club orchestra op Spotify
Thelonius Monk op Spotify
Bekijk ook de filmpjes hieronder

Nummer 12

Je leeft maar één keer!

Zestig lentes
Aimée De Jongh / Ingrid Chabbert
120 pagina’s
Dupuis Vrije Vlucht
Verschenen op: 29/06/2022
Sprokkels-score: 7,91 brokkels

 
Recensie

Dit is het verhaal van Josy, een vrouw die zich al jaren gevangen voelt in de sleur van huisje, tuintje, kinderen, … Op de dag van haar zestigste verjaardag stapt ze uit haar relatie, die ze zelf meer dan uitgeblust beschouwt. Met een oldtimer VW-busje rijdt ze haar nieuwe vrijheid tegemoet. De camper doet ons denken aan de film “The Leisure Seeker”. Ze vindt vriendschap bij een alleenstaande moeder en zuurstof in het leven als ze verliefd wordt op Christine. Ze wordt lid van COH (Club van Ontsnapte Huissloven). Haar kinderen keuren haar onderneming af. Voortdurend praten ze haar schuldgevoelens aan. Ze doen haar zo hard twijfelen dat ze haar relatie met Christine on hold zet. Als deze in een verkeersongeval sterft, stort Josy in. Ze wordt door haar man en gezin opgevangen. De goede zorgen baten niet en al snel voelt Josy zich weer versmacht in het routineus leven en stap definitief op, haar vrijheid tegemoet. 
Deze road movie is een rollercoaster aan emoties. Van het verstikkende in haar relatie over de euforie van vrijheid en verliefdheid naar de pijn en smart van het verlies van een dierbare, verder naar de betutteling van haar gezin tot de uiteindelijke bevrijding, verlost van het juk van de jarenlange twijfel om de stap te zetten naar een nieuw leven.
Dit album vertelt ons dat ondanks we in onze samenleving alles ter beschikking hebben, we toch diep ongelukkig kunnen zijn, slachtoffer van het maatschappelijk ideaalbeeld. Het verhaal roept om respect voor mensen die de moed hebben om het roer radicaal om te gooien en uit hun luxe cocon te stappen op zoek naar zelfwaardering en mentaal geluk.
Alle credits voor het ontroerende eigentijdse scenario. Aimée De Jongh slaagt er in met verfijnd tekenwerk en passende inkleuring de schakering aan gevoelens weer te geven.
Na “Bloesems in de herfst” en “Dagen van zand” is “Zestig lentes” een nieuwe parel aan de kroon van de Nederlandse tekenares.
Dit album is er zeker niet alleen voor de derde leeftijd, maar een aanrader voor alle volwassen lezers. Eén van de toppers van 2022.(HV)

Nummer 13

Is het een legende? Is het een saga? Is het een sprookje ? Neen, het is een Servais!

Bellem
Jean-Claude Servais /Raives
Dupuis Vrije Vlucht
88 pagina’s
Verschenen op: 25/11/2022

Sprokkels-score: 7,915 brokkels

 

Is het een legende? Is het een saga? Is het een sprookje ? Neen, het is een Servais! In het voorwoord geeft hij aan terug te keren naar zijn roots, het vertellen van sprookjes en legenden van zijn heimat, de Ardennen en de Gaume. Die terugkeer is meer dan geslaagd.
Deze keer vond hij inspiratie in “La vie fantastique de Bellem sorcier d’ Ardenne” van Louis Thiry (1974) Tegen het prachtige decor van de middeleeuwse burcht Reinhardstein uit Ovifat voert hij de tovenaar Bellem, de fee Melusine en het paard van de vier heemskinderen Beiaard op. Een fee, een duivel, een prinses, markiezen, een onoverwinnelijk paard, draken, een prachtig kasteel en een happy ending zorgen voor een heerlijke sprookjesachtige cocktail.
Bellem, de zoon van de fee Melusine wordt door de markies De Mauban in huis genomen. Samen met zijn halfzus, de jonge gravin Charlotte, waarmee hij een zeer hechte band opbouwt, krijgt hij een zeer strenge religieuze opvoeding. In oude boeken vindt Bellem het geheim van Melusine. Deze vondst en de druk van zijn omgeving voert hem terug naar het bos waar hij het ros Beiaard ontmoet. Hij geeft Charlotte raad bij haar verstandshuwelijk. Bellem beschikt over buitengewone krachten en sluit een pact met de duivel. Hij wordt door de Kerk veroordeeld. Met behulp van Beiaard ontsnapt Bellem samen met Charlotte aan de kerkpolitie. Ze vluchten het land uit naar Amerika en … leven nog lang en gelukkig!
In de epiloog komt Servais zelf in beeld. Tijdens een mountainbike-tochtje raakt hij van het pad af en verdwaalt in het bos. De geest van markies De Mauban loodst hem naar een prachtige vallei waar hij een huwelijksaanzoek krijgt van Melusine. Feit en fictie lopen door elkaar. Servais ten voeten uit.
In zijn tekenwerk laat Servais andermaal zien wat voor een vakman hij is. Het begint al met een heel knappe cover. Mysterieuze bostaferelen, gedetailleerde landschappen en een eerbetoon aan “Chateau Reinhardstein”, hij zet het allemaal prachtig op papier. De inkleuring van Raives maakt het geheel af. 
Ik ben niet echt een fantasy-lezer, maar de verhalen van Servais weten me toch steeds weer te boeien. Bellem is een echte Servais, oerdegelijk en trouw aan zijn Ardeense heimat.(HV)

Nummer 14

Een moderne stadswestern

Het Venijn 4 Hemelblauw
Laurent Astier
Uitgeverij Daedalus
64 pagina’s
Verschenen op: 21/10/2022

Sprokkels-score: 7,9 brokkels

 
Recensie

Vanaf deel 1 is het steeds weer spannend uitkijken naar het verschijnen van “Het Venijn”. Als je geen exemplaar gereserveerd hebt in je stripspeciaalzaak, kan je van een kale reis thuiskomen. Wij waren wat blij toen Johan (Atlantis) er eentje voor ons had weggelegd.
In deel 4 “Hemelbauw”zet Emily haar wraaktocht op zoek naar de vijf moordenaars van haar moeder verder. Aan het einde van deel 3 was het: “three down, two to go”! Sinds ze weet dat haar moeder nog in leven is, wil ze achterhalen waarom ze nog geen contact met haar opnam. Deze wending zorgt voor heel wat verwarring en vertwijfeling bij Emily. Om aan de weet te komen waar haar moeder verblijft, moet ze de zaak listig aanpakken. Ze wordt balletdanseres in een New Yorkse revue en gaat een relatie aan met slachtoffer nr. 4 Stanley Whitman in de hoop het geheim te ontrafelen. Ook in New York wordt ze op de huid gezeten door de agenten van de “Pinkerton Agency” en houdt haar Indiaanse beschermer een oogje in het zeil. Bij een gewelddadig treffen met die drie verongelukt Whitman. Gewond wordt Emily door de Indiaan bij haar moeder gebracht. Bij de eerste confrontatie tussen beiden vertrekt ze terug naar New York, waar ze wordt opgevangen door haar vriendinnen van vroeger. Net voor zijn dood heeft Whitman haar zijn kant van het verhaal verteld. Zo verneemt ze dat de vijfde man nu president van de US is. Zelf blijft ze achter met veel vragen. Waarom heeft haar moeder gedurende 15 jaren niet van zich laten horen? Wat is de rol van haar oom Michael, die haar trainde tot een prima “killer lady”? Is ze gebruikt om wraakacties uit te voeren? Valt ze alsnog in de handen van de “Pinkertons” ? Wat is de rol van de president in deze zaak? Komt er een happy end?
De vele vragen doen ons reikhalzend uitkijken naar het slotdeel. We zijn wat benieuwd om te weten hoe deze wraaktocht afloopt.
Het scenario blijft ons na vier delen verrassen. In een razend tempo dendert het verhaal door, pagina na pagina neemt de suspense toe. 
De flashbacks naar de tijd waar Emily bij haar oom woonde en de verhaallijn rond de jacht van de “Pinkertons” op “Butch Cassidy en de Sundance Kid” maken het geheel soms verwarrend. We moesten al eens terug bladeren. 
In de loop van de vier delen is “Het Venijn” geëvolueerd naar een moderne stadswestern, een heus misdaadverhaal.
De tekeningen, kleuren en de pagina-indeling zijn subliem. Het New York van begin 20ste eeuw wordt schitterend in beeld gebracht. 
Hoedje af voor het werk van Laurent Astier zowel voor het scenario als voor het tekenwerk ! “Het Venijn” is razend populair bij de lezers. Deel 1, 2 en 3 zijn nauwelijks nog verkrijgbaar. 
Hopelijk zit er nog flink wat venijn in de staart. (HV)

Nummer 15

Oog- en oorstrelend! Ecrassant et attrayant

La bande dessinée de DRS.P
Frits Smid
Uitgeverij Concertobooks
72 pagina’s
Verschenen op 01/04/2022 
Sprokkels-score: 7,9 brokkels

 
Recensie

Beroepshalve gebruikten we de liedjes en teksten van Drs. P (pseudoniem voor Heinz Polzer) om kinderen spelen met taal te laten ervaren. Wat werd er vrolijk mee gekweeld: “Trojka hier, trojka daar! Knolrapen, lof, schorseneren en prei!”
We waren dan ook zeer verheugd toen we het album in handen kregen. “Is dit een Frans album?” hoorden we iemand vragen bij de plaatselijke stripboer Johan. Schitterende vondst van Frits Smid om ons allen zo op het verkeerde been te zetten, geheel in de stijl van Drs. P. (En dan nog verschenen op 1 april ook!)
Bij elke lied slaagt de taalvirtuoos er in om met veelal eenvoudige woorden een verhaal te serveren overgoten met typische Drs. P humor. Wat dacht je van “kuisheidsgordelroos”? Toch moesten we naar het woordenboek grijpen om er achter te komen dat een “commensaal” een verouderd woord voor kostganger is en dat strokarton wordt gemaakt van het restproduct van stro.
Frits Smid tekent / illustreert de liedjes met fris tekenwerk en een sfeervol kleurenpalet. We voelen mee met het saaie, modale gezin in het vaal groene van “Het trapportaal”.  De psychedelische kleuren van “Helderziende” hebben iets magisch. Het lettertype van “Keplingkepling” is zo Middeleeuws. Het zwart wit maakt “De Gezusters Karamazov” en “De Dodenrit” extra akelig”.
We hebben dit album meteen tweemaal geproefd. Eerst gewoon “sec” en daarna met koptelefoon op en bij elk plaatje de stem van Drs. P. Dit laatste raden we iedereen aan. Oog- en oorstrelend. Op stripspeciaalzaak.be vonden we trouwens een Spotify-lijstje van La bande dessinée de DRS. P. 

Voilà la bande dessinée de DRS. P est un album écrassant et attrayant 😉 HV

Luistertip: Spotify

Nummer 16

Twee pareltjes!

Frenchman / Pawnee
Patrick Prugne
Silvester Strips
2 x 80 pagina’s
Verschenen op: 14/07/2022

Sprokkels-score: 7,75 brokkels

In “Frenchman” begint het trieste verhaal van drie jonge mensen uit een klein Normandisch dorp. Alan Labiche, zoon van arme boeren, loot zich vrij uit het leger van Napoleon. Zijn zus Angèle is verliefd op Louis De Mauge, zoon van de plaatselijke baron die er zich inloot. Alans vader verkoopt stiekem zijn lotnummer aan de baron. Hierdoor neemt Louis de plaats in van Alan, die wordt opgepakt als deserteur en met de Franse troepen naar Louisiana gestuurd. Alsof dit nog geen ellende genoeg is, kiest hij bij een schermutseling in Saint-Louis partij voor een zwarte slaaf en doodt hierbij een Amerikaanse burger. Om aan het doodvonnis te ontsnappen trekt hij met trapper Toussaint Charboneau de wildernis in. Ondertussen heeft Louis wroeging en trekt hij naar Amerika op zoek naar Alan. Als nieuws over de twee mannen te lang uitblijft, reist ook Angèle naar het  Westen op zoek naar haar broer en haar vriend. Na heel wat omzwervingen en een resem verwikkelingen vinden de drie elkaar terug. Louis, door de “Pawnees” gevangen en heropgevoed, is te ver afgegleden van zijn roots en blijft de Indianen trouw. Angèle en Alan blijven verweesd achter. Door de winter overvallen worden ze opgevangen door Toussaint en zijn Indiaanse vrouw Sacagawea, die Alan had leren kennen bij de expeditie van Lewis en Clark. Ze hopen dat de winter hen nader bij elkaar brengt en ze in de lente verder kunnen. Een open einde???
Het fictieve verhaal raakt zijdelings een aantal historische feiten aan: Napoleon staat het Louisiana territorium af aan de VS, de expeditie van Lewis en Clark en de eerste indianenoorlog onder Tecumseh.
Toen we dit tweeluik aan onze collectie toevoegden hebben we het gelabeld als: “Geschiedenis – Amerika – Frankrijk – Napoleon – Pioniers – Indianen”  en niet als “Western”. Op de cover afgaand denk je: “Coole western!”, maar mis poes. Het gaat hier om een goed opgebouwd verhaal over vriendschap, verraad, liefde en trouw tegen een achtergrond van de trek naar het westen. 
Patrick Prugne was ons tot op heden onbekend, maar met deze twee pareltjes komt hij meteen op ons lijstje met favorieten. De tekeningen krijgen een extra dimensie door de prachtige inkleuring met waterverf. 9de kunst van de bovenste plank. Een zeer verzorgde uitgave, een aanrader! (HV)

Lees ook de recensie Lewis en Clark – De ontdekking van het Westen

Nummer 17

All’s well that ends well

Agata3 – De ster van het zuiden
Olivier Berlion
Glénat
84 pagina’s
Verschenen op: 03/08/2022


Sprokkels-score: 7,71 brokkels

 
Recensie 

In deel 3 “De Ster van het Zuiden” krijgen we de afloop van het levensverhaal van Agata, een jonge Poolse immigrante door maffiabaas Charly “Lucky” Luciano gevangen gehouden omdat ze getuige was van een ontvoeringszaak. Twee verhaallijnen lopen in deze reeks door elkaar. 
In eerste instantie volgen we Agata, rijzende Broadway ster, die weerstaat aan de avances van Lucky Luciano. Wanneer ze haar vrijheid terug krijgt vlucht ze met haar vriend, beschermengel James, naar Mexico. Hier hoopt ze aan het geweld van de maffia te ontkomen en haar muzikale dromen waar te maken. Komt er een happy end aan?
De tweede verhaallijn vertelt de zwanenzang van de georganiseerde misdaad in de jaren 30 van de vorige eeuw. Meer bepaald hoe de overheid en het gerecht er in slagen om het net rond een aantal beruchte maffiabonzen zoals : Lucky Luciano, Meyer Lansky, Dutch Schultz en Benny Siegel, steeds nauwer aan te trekken en uiteindelijk de strijd winnen.
Berlion krijgt in de loop van de reeks de teloorgang van de misdaadsyndicaten niet helemaal vertelt en schetst daarom in vier zwartwit pagina’s hoe het uiteindelijk afloopt met de criminelen. Hij slaagt er wel in om naast de maffiosi nog een aantal historische figuren, procureur Thomas Dewey, burgemeester Fiorello La Guardia in zijn scenario te verwerken. Deze trilogie is uitstekend gedocumenteerd. Fans van “ The Untouchables” en “Once upon a time in America” zullen deze reeks zeker smaken.
Als lezer gingen we helemaal op in dit tragisch verhaal. De spanning neemt over hand toe. Een vleugje romantiek zorgt voor een extra pigment en zoals het betaamt in een goede thriller komen we pas op de voorlaatste pagina te weten hoe het met Agata en James afloopt.
Sommige passages over o.a. Dutch Schultz worden wat lang uitgesponnen en andere zoals de wijk naar Mexico eerder kort. Al bij al bevat Agata alle ingrediënten voor een goed gangsterverhaal.
Berlion is niet alleen een prima verteller, maar ook een begenadigd tekenaar. Solide realistische tekeningen met gedetailleerde decors en een mooie inkleuring maken het geheel af.
Het verwondert ons dan ook niet dat Agata in 2021 de prijs van beste serie in de wacht sleepte op het “Polar” stripfestival van Cognac.
P.S. In deel 2 v an Agata passeren ook Stephanie Saint-Clair aka Queenie en haar rechterhand Bumpy Johnson de revue. (Zie recensie Queenie) Misschien vertrok Agata wel vanuit Antwerpen met de Red Star Line.
(HV)

Nummer 18

Fake news. Fake story. Harde realiteit.

A fake story
Jean-Denis Pendanx / Laurent Galandon
Uitgeverij Daedalus
96 pagina’s
Verschenen op 21/01/2022
Sprokkels-score: 7,7 brokkels

 

Inspelen op de realiteit heet dat. In tijden van “Fake News” een album uitbrengen met de titel “a fake story”.
Het begint op 30 oktober 1938 met de “fake story” van Orson Welles, een mijlpaal in de Amerikaanse (radio)geschiedenis. Die avond zendt radiostation CBS het hoorspel “War of the worlds” (filmpje) uit naar de roman van H.G. Wells, over een invasie vanuit de ruimte. Orson Welles bewerkt het boek tot nieuwsflitsen die hij live brengt op de radio vanuit het standpunt van een journalist die getuige is van de landing van marsmannetjes. In het begin van de uitzending wordt duidelijk gezegd dat het om een fictief verhaal gaat. Blijkbaar hebben veel luisteraars geen aandacht voor deze intro met als gevolg dat een groot deel meegaat in “the fake story” en er op verschillende plaatsen paniek uitbreekt onder de bevolking.
Zo ook in Heathcote een “gat” op een paar mijl waar Welles de komst van de aliens situeert.
Om te voorkomen dat zijn gezin zou afgeslacht worden door de marsmannetjes, doodt een man zijn vrouw, verwondt zijn zoon en pleegt daarna zelfmoord. Op het hoofdkantoor van CBS schrikt men van de reactie te lande en is men bang voor schadeclaims en misschien komt hun zendlicentie in het gedrang. Nog voor er een federaal onderzoek komt, stuurt CBS ex-journalist, schrijver met writer’s block Douglas Burroughs ter plaats om de zaak uit te spitten. Al vlug voelt hij aan dat de versie van de zoon niet klopt. A fake story? Ondanks dat een beginnende journaliste, op jacht naar een scoop, en de plaatselijke sheriff hem voor de voeten lopen, doorprikt hij het verhaal van de zoon en komt de onhebbelijke “through story” met een racistisch randje boven.
Moeten er nog “fake story’s” zijn? Laurent Galandon zet de lezer al van bij het bekijken van de cover op het verkeerde been. Wie denkt dat we dit verhaal danken aan de roman van Douglas Burroughs is er aan voor de moeite. De figuur Burroughs komt uit de koker van de scenarist. Sommige zullen hem misschien verwarren met de “Beatgeneration” auteur William S. Burroughs II.
Laurent Galandon levert een boeiend detectiveverhaal af, doorspekt met alles wat de Amerikaanse samenleving typeert. Het puike teken- en kleurwerk van Jean-Denis Pendanx zorgt voor de sfeer van de jaren 30.
“A fake story” is een aanrader. Het album overtreft vele doorsnee crimi-series die ons op TV in de maag gesplitst worden.
Luistertip: zet bij het lezen om in de sfeer te komen Ella Fitzgeralds “A-tisket, a -tasket” op. HV

Nummer 19

De lotgevallen van een zakhorloge!

Go West Young Man
Tiburce Oger / 16 Diversen
Saga uitgaven
116 pagina’s
Verschenen op: 01/07/2022

Sprokkels-score: 7,51 brokkels

Recensie 

Een origineel idee en een krachttoer van Tiburce Oger om de beste westerntekenaars samen te brengen om met zijn allen een westernstrip te maken. Resultaat: een uniek album! Op Enrico Marini na, die de cover voor zijn rekening nam, stonden vijftien tekenaars in voor elk een hoofdstuk van het verhaal. “Go West Young Man” vertelt in veertien delen de verovering van de Far West, van 1763 tot 1938. Van conflicten over grote meren tot de woestijn van Mexico volgen de lotgevallen elkaar op. Trappers en pioniers, indianenstammen, desperado’s en prostituees zullen vechten en overleven op grote vlakten, in boomtowns en tijdens oneindige oorlogen. Hoewel de grote thema’s in dit album in de schijnwerpers staan, komt ook de duistere kant van mensen, die met een bittere smaak de Amerikaanse droom voorstellen, naar voren. Racisme en indianengenocide, de situatie van vrouwen, oorlog en ellende. “Go West Young Man” is een hommage aan de western, maar ook een scherpzinnig eerbetoon. Rode draad door het verhaal is een zakhorloge dat per hoofdstuk van eigenaar verandert. Door het scenario in stukken te kappen, mist het geheel toch vaart. Het valt op dat elke tekenaar zijn eigen stijl trouw blijft.

Enrico Marini (Ster van de Woestijn), Ralph Meyer (Undertaker), Christian Rossi (Jim CutlassW.E.S.T.Deadline), François Boucq (Bouncer), Steve Cuzor (O’Boys), Olivier TaDuc (Chinaman), Patrick Prugne (Frenchman, Pawnee), Dominique Bertail (Mondo Reverso), Benjamin Blasco-Martinez (Catamount), Hugues Labiano (Ster van de Woestijn), Paul Gastine (Tot de Laatste), Félix Meynet (Savage), Michel Rouge (Marshal BlueberryComancheGunfighter), Michel Blanc-Dumont (Jonathan Cartland, De Jonge Jaren van Blueberry), Eric Hérenguel (Zilveren Maan boven Providence), Ronan Toulhoat (heeft geen western op zijn naam staan, Ira Dei )
Stuk voor stuk vakmannen, maar voor ons steken het zwart-wit / sepia van Bertail, het verfijnde van Blanc Dumont en Rossi en het spelen met waterverf van Prugne er toch nog boven uit.

“Go West Young Man” is een must have voor western fans. We kijken al uit naar de opvolger Indians. (HV)

Nummer 20

Einzelgänger? Idealist? Terrorist? Inspiratiebron?

De man in de schaduw – integraal
Patrice Perna / Francisco Ruizgé
Uitgeverij Dark Dragon Books
112 pagina’s
Verschenen op 25/01/2022
Sprokkels-score: 7,5 brokkels

 

Operatie Walküre is wellicht de bekendste aanslag op Adolf Hitler, verfilmd in 2008 als Valkyrie met Tom Cruise in de hoofrol. Veel minder bekend is de poging tot aanslag van de Zwitser Maurice Bavaud. In november 1938 lukt het hem niet om Hitler om het leven te brengen.
“De man in de schaduw” reconstrueert de aanslag van aanloop tot de nasleep er van.
De thriller speelt zich af in Oost-Berlijn in volle Koude Oorlog. Via flashbacks krijgen we zicht op de activiteiten van Maurice Bavaud.
Een senior journalist (ex-Nazi) leidt ons naar de “wiedergutmachung“, rehabilitatie van Bavaud. Onderweg krijgt journalist Muller de kans om de Russiche partijleider Nikita Chroesjtov te interviewen. Brengt de zaak Bavaud hem op ideeën? Ondertussen zorgen intriges van KGB, Stasi en CIA voor een verrassende ontknoping. Spionage om van te smullen.
Fictie en non-fictie lopen in deze strip door elkaar.
Patrice Perna is een vlotte verteller. Het verhaal leest als een trein. Prima opgebouwd scenario. De tekenaar ondersteunt de flashbacks met zwarte omranding. De sfeer van de Koude Oorlog wordt zo goed mogelijk weer gegeven. Iedereen bespioneert iedereen. We beleefden veel leesplezier aan deze boeiende thriller. Puik album!!  HV

Klik op de pagina's voor extra info!
Klik op de pagina voor een artikel op
HISTORIEK ONLINE GESCHIEDENISMAGAZINE
Nummer 21

Vind jezelf opnieuw uit!

Valse Sporen
Bruno Duhamel
Saga uitgaven
Collectie Bamboe
80 pagina’s

Verschenen op 18/03/2022
Sprokkels-score: 7,3 brokkels

Het verhaal begint in het stadje Woodstone. Gaat daar een “westernbelletje” rinkelen? Alles draait om tweederangs acteur Frank Paterson die al vijftien jaar de rol van marshal Jake Wild Faith Johnson (een Wyatt Earp kloon met western-snor en al) vertolkt in een western-show. Als hij door zijn bazen te oud wordt bevonden, moet hij gedesillusioneerd de show verlaten. Bij zijn afscheid krijgt hij een western-tour, een groepsreis met “Pony Express travel” cadeau. Duhamel zet de medereizigers neer als een bont allegaartje uit de Amerikaanse samenleving. Door toedoen van Frank en een reeks conflicten onder de groepsleden loopt de rondreis aardig uit de hand. Zo ontmoet hij een Indiaanse sjamaan die hem een hallucinerend soepje laat drinken. In de trip die hierop volgt, ontdekt Frank in een “shoot out” (knipoogje naar de O.K. Coral) dat Jake Wild Faith Johnson een verzonnen figuur is, zoals meerdere aangedikte western-helden. Weer een desillusie rijker. Duhamel tekent deze episode veertien pagina’s lang in zwart wit.
De ware identiteit van Frank wordt door de groep op hoongelach onthaald. Op dit moment vindt hij zichzelf opnieuw uit. Hij kruipt terug in de huid van Jack Johnson en samen met de Mexicaanse reisgids Salina slaagt hij er in om een dolgedraaide “wood be” marinier, die met de groep (en misschien wel met Amerika) wil afrekenen, onschadelijk te maken. Bij deze actie schudt hij het fake van zijn personage af en wordt hij echt een held.
“Valse sporen is een een western die geen western is, een roadmovie die niet echt een roadmovie is. Het is ook een beetje een psychologische politiethriller … In feite is het een album een parodie op het genre, maar die toch de epische geest van de grote legenden uit het westen ambieert.” Deze omschrijving van Duhamel zelf kunnen wij alleen maar beamen. Een hedendaagse western vol verwijzingen naar het “moderne Amerika” (fake news, wapen- en minderhedenproblematiek, …) overgoten met de nodige humor. De eigen stijl van Duhamel bevalt ons zeer, mooi opgebouwde pagina’s. Valse sporen is zo’n strip waarbij je bij een tweede en derde leesbeurt nieuwe zaken ontdekt! 80 pagina’s leesplezier aangevuld met een verrijkend interview met de tekenaar. HV

Nummer 22

Tijdsdocument over oorlog en repressie.

Onze Oorlog
Mario Boon
Standaard uitgeverij
64 pagina’s
Verschenen op 02/03/2022
Sprokkels-score: 7,1 brokkels

Onze Oorlog vertelt het verhaal van verzetsman Piet Swijsen en Karel Verstoffelt, bokser, oostfronter en bewaker in Breendonk. Het verhaal is tevens gebaseerd op ware gebeurtenissen tijdens en na de SS-razzia in Sint-Truiden op 25 mei 1943. 
“Onze oorlog”, een verhaal van jonge mensen die keuzes moeten maken in de oorlog: niets doen (passieve neutraliteit), collaboreren of in het verzet gaan en de gevolgen er van. Mario Boon velt geen oordeel  over de keuzes, geeft de grimmige sfeer van wantrouwen (mensen vertrouwen amper hun eigen familieleden) onder de burgers weer. Hij laat de gruwelijke kant van oorlog en repressie zien.
Wie ooit het Fort van Breendonk bezocht krijgt in deze strip een nieuwe gidsbeurt. Je krijgt een duidelijk beeld van het dagelijks leven en de gruwelen in het strafkamp. Voor wie Breendonk nog niet bezocht kan dit boek een leidraad zijn.
In een mooi opgebouwd scenario brengt Mario Boon een gitzwarte pagina uit onze geschiedenis terug. “Onze Oorlog” is een tijdsdocument dat zijn plaats verdient in elke klasbib van het 4de leerjaar basisschool tot in het secundair. Prima didactisch materiaal voor een les over oorlog en repressie.
De bokssport loopt als rode draad door het verhaal. De sport probeert een brug te slaan tussen de hoofdpersonages die diametraal tegenover elkaar staan.
De tekenaar gebruikt een vlotte tekenstijl die ons doet denken aan “Kinderen in het verzet” van Ers en Dugomier. Wij hebben er een top Vlaamse strip bij, een aanrader. HV

Nummer 23

Acht short stories over goede muziek!

Donkere Stille Gangen
Bart Proost
Bart Proost Illustratie
48 pagina’s
Verschenen op 28/05/2022
Sprokkels-score: 7 brokkels

De meningen over het gebruik van Facebook zijn verdeeld. Maar was er niet ene Johan Cruijff die zei: “Elk nadeel heb se voordeel”. Wel, wij hebben de voordelen ervan mogen ervaren, toen we op de aankondiging van de lancering van Bart Proost’s (auteur van Alexander De Grote)  nieuwste stripalbum “Donkere Stille Gangen” stuitten. (Release 28 mei 2022  Stripfestival van Oostende) De voorgepubliceerde pagina’s en bijhorend filmpje op You Tube overtuigden ons om het album aan te schaffen. En we hebben er geen spijt van, integendeel! We kregen album 42/100 mooi gesigneerd keurig thuis gestuurd.
Meteen na het doorbladeren van het album hebben we de raad van de auteur opgevolgd en de songs samen gebracht in een Spotify-lijstje. 
“Donkere Stille Gangen” is een bundeling van acht “short stories”. Elk verhaal is een “verstripping” van een aantal favoriete songteksten van de auteur. Gorki, Eels, R.E.M. en The Smiths passeren de revue. Toch even vermelden dat de Gorki-song “Wij houden stand” origineel door Luk De Vos geschreven werd voor Jan De Wilde.
Bart Proost komt niet met een letterlijk uitgetekende tekst zoals “La bande dessinée de DRS.P” van Frits Smid , maar met een heel eigen interpretatie van de songs: soms relativerend, soms emotioneel, soms absurd, … Er wordt gewerkt met een beperkt kleurenpalet: veel zwart, schakeringen bruin, dof blauw, weinig felle kleuren. De selectieve kleuren en grafische tekenstijl sluiten prima aan bij de sfeer van de songs.
Het boek zette aan om nauwgezetter naar de teksten te luisteren en bovendien maakten we kennis met voor ons minder bekende liedjes. Een verrijking van onze toch al niet geringe muziekkennis. Alleen hiervoor verdient het album een plaats in onze “Best of 2022”-lijst.
Jammer toch dat er maar 100 exemplaren van dit album te koop zijn. Dus fans, haast je rep je naar de website van Bart Proost.
Blij dat we opnieuw een goede jonge Vlaamse stripmaker beter hebben leren kennen! HV

Luistertip: Spotify

Nummer 24

Niets ontziende heldinnen van vlees en bloed

Saboteuses 1. Naald
Jean-Claude Van Rijckeghem / Thomas Du Caju
Silvester Strips
48 pagina’s
Verschenen op 21/10/2022


Sprokkels-score: 7 brokkels

Vanaf de kennismaking met “Betty en Dodge” hebben we een boontje voor het werk van Jean-Claude Van Rijckegem en Thomas Du Caju. Series met historische inslag genieten onze voorkeur. In hun nieuwste tweeluik belicht J-C V R de rol van vrouwelijke Britse SOE geheime agenten. Is het omdat Thomas zo sierlijk vrouwen kan tekenen of is het de tijdsgeest die hen bij dit thema bracht? 

We krijgen alvast een grondig gedocumenteerd scenario, doorspekt met een batterij aan historische weetjes gaande van het recept voor surrogaat koffie tot elektrische treinen in de oorlog. Pagina per pagina wordt de spanning opgebouwd. 

Het verhaal begint in Engeland waar Paulette Kincaid onder de vleugels van haar tante uit wil. Als ze een legerjeep steelt om een zwangere vrouw naar het hospitaal te brengen, wordt ze voor de keuze gesteld: of de cel in of dienst nemen bij de spionage dienst SOE. Onder de codenaam “Naald” wordt ze samen met een collega in Normandië gedropt. Bij haar eerste opdracht, het opblazen van een spoorlijn, loopt het niet zoals gepland en komen er drie Duitse soldaten om. Er volgt een wraakactie op de burgerbevolking. Bij het aanschouwen van de vreselijke gevolgen van haar sabotagedaad gaat “Naald” er onder door. Haar collega komt haar te hulp. Overleven ze het? 

Het duo weet ondertussen wat de ingrediënten zijn van een goede strip: actie, spanning, een goed onderbouwd verhaal, een vleugje erotiek en puik tekenwerk. Elk plaatje is een juweeltje. Alle vrouwen van Du Caju zijn duidelijk familie van Betty, dat stoort ons niet, ze stralen op papier. “Café de la Poste” (pagina 39) doet ons denken aan “café René” in “Allo, Allo!”, maar dan een ernstige versie.

De “Saboteuses” zijn goed getrainde, niets ontziende heldinnen, maar toch van vlees en bloed. Laat “Mol”, deel twee, maar komen.(HV)

Nummer 25

Voetbalhelden voor volk en vaderland

Death Match
Pepe Galvez / Guillem Escriche
Dark Dragon Books
96 pagina’s
Verschenen op 09/05/2022
Sprokkels-score: 7 brokkels

Death Match is niet het zoveelste stripverhaal over WO II, maar dit album reconstrueert de waargebeurde feiten over de “Dodenmatch”, een voetbalwedstrijd gespeeld tussen een Duits en een Oekraïens team op 9 augustus 1942. Met deze match wilden de Nazi-kopstukken de moraal van hun troepen opkrikken, maar hert pakte anders uit. Ondanks dat hun levens op het spel staan blijft het mythische Oekraïense elftal “FC Start” integer. Ze weerstaan de Duitse manipulatie en winnen de wedstrijd. Dit succes valt de Duitse autoriteiten zwaar op de maag. Na de match worden de spelers allemaal opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht. Een viertal worden er gefusilleerd. Voor de vier slachtoffers en “FC Start” werd in Kiev een monument opgericht.
Met realistisch tekenwerk zonder al te veel details, vale kleuren, veel zwart en grijs, beige en dof geel brengt Escriche het dramatische verhaal in beeld.
Het relaas van de feiten wordt in het scenario aangevuld met enkele pagina’s historische duiding. Die vinden we ook terug in een inleidend artikel over “Operatie Barbarossa”.
De proloog van Mario Kempes, wereldkampioen met Argentinië in 1978, komt ons een beetje vreemd over. We hopen dat hij in ’78 speelde voor het Argentijnse volk en niet voor dictator Vileda.
Op basis van zijn historische waarde en gezien de huidige toestand in Oekraïne geven we Death Match zijn plaats in “the best of 2022”. Voetballiefhebbers die verder kijken dan het spelletje zelf, zullen dit album zeker smaken.
Toch nog even vermelden dat het thema van dit verhaal gebruikt werd voor de film “Escape to victory” (1981) met zowaar onze eigenste Paul Van Himst in een bijrol. HV

Nummer 26

Voer voor Deadwood-fans

Wild West 3. Scalps bij de vleet
Jacques Lamontagne / Thierry Gloris
Uitgeverij Dupuis
48 pagina’s
Verschenen op 11/05/2022
Sprokkels-score: 7 brokkels

Dat het leven van Calamity Jane, misschien wel de beroemdste heldin van de Far West, er één vol calamiteiten was, konden we al lezen in de eerst twee delen. (1. Calamity Jane, 2. Wild Bill) Sinds haar kennismaking met Wild Bill Hickok probeert ze met vallen en opstaan haar leven in eigen handen te nemen. 

Op het einde van deel 2 doodt Wild Bill de Indiaanse man van Calamity: wettelijke zelfverdediging.  Haar hart is gebroken en ze zoekt troost in sloten drank. Ene Charlie Utter, afgebeeld op de cover, probeert haar er weer bovenop te helpen. Jane zint op wraak en richt al haar woede op Wild Bill. Het lot en een seriemoordenaar brengen Wild Bill en Calamity Jane echter weer te samen. Op de seriemoordenaar na blijft het scenario vrij voorspelbaar: een rijke treintycoon legt een spoorlijn door Indiaans gebied, niet snel genoeg werkende spoorwegarbeiders, afrekeningen in de saloon, … Weinig western-clichés worden vergeten. De auteurs mengen de historische Wild West helden met een pittig bijwijlen ruig verhaal. De horrorachtige moordscènes van de gescalpeerden storen ons niet echt, maar meer moet het toch niet zijn.
Er zitten enkele toffe gimmicks in het album, knipoogjes naar Lucky Luke met de Jolly Jumper saloon en Bass Reeves, de eerste zwarte marshal. 
Het realistische tekenwerk van Lamontagne zorgt er voor dat deze reeks wel tot de betere Westernseries behoort. 
Ondanks het weinig originele scenario hebben we ons toch vermaakt met dit verhaal.  Voor echte western- en Deadwood-fans meer dan de moeite.
Zoals een goede serie betaamt, blijven er nog een aantal vragen onbeantwoord. Vinden Calamity en Wild Bill de seriemoordenaar? Hoe loopt hun onderlinge verhouding af? Wat met Charlie Utter en Bass Reeves? Komt de goudrush naar de Black Hills aan bod?

Dus genoeg om uit te kijken naar deel 4. HV

Meer over Deadwood vinden jullie hier!
Officiële Deadwood-site.

Nummer 27

De vernedering van Napoleon

Buonaparte – 1 Sint-Helena
Rudi Miel / Fabienne Pigière / Ivan Gil
Uitgeverij Daedalus
56 pagina’s
Verschenen op 27/05/2022
Sprokkels-score: 7 brokkels

Als verwoed Napoleon-verzamelaar stonden we te popelen om de nieuwe strip van de “Keizer” op te halen bij Johan (stripspeciaalzaak Atlantis). Wat ons in het bijzonder verheugde was dat de strip in 3 delen de periode van ballingschap op Sint-Helena behandelt. Napoleon wordt verbannen naar het godvergeten eiland en zal er een ultiem gevecht voeren met zijn cipier, Hudson Lowe.
Er zijn tientallen albums over Napoleon, maar zeer weinig over de laatste periode van zijn leven. De auteurs beschrijven hun werk als een mix van feiten en fictie en leveren een zeer boeiend album af.
Nieuwsgierig als we zijn, gingen we op zoek naar wat mogelijk verzonnen kan zijn. We checkten een aantal zaken in diverse naslagwerken uit onze Napoleon bib en kwamen tot het volgende:

  • Verschuilt Napoleon zich tijdens een aanval van de Mammelukken in een oase waar Alexander de Grote ook nog gepasseerd was? Napoleon vindt er nl. in een poel een standbeeld van Alexander De Grote als farao met daarop “De Zon van Vergina”, het symbool dat Alexander De Grote gebruikte in gans zijn rijk. Mooi intermezzo?
  • De Egyptische goudschat van Napoleon, is die er ooit geweest? We vonden nergens een verwijzing naar het vinden van een dergelijke schat. Wel wordt hier een daar verwezen naar een goud- en zilverschat van de Russische campagne. Een deel hiervan zou zelfs bij ons op de Kalmthoutse Heide zijn verstopt, maar tot op heden nooit terug gevonden.
  • Is er een poging tot muiterij geweest op de Northumberland? Onze bronnen vermelden er geen. Naar onze mening krijgt dit voorval te veel aandacht (6 à 7 pagina’s).

Ondanks dat een groot stuk van het verhaal fictie is, krijgen we toch een mooi tijdsbeeld. De auteurs nemen de tijd om ons het karakter en gemoedstoestand van de hoofdrolspelers, Napoleon en Hudson Lowe, beter te leren kenen. Met onze ellebogen voelen we aan dat de clash tussen de twee protagonisten er in deel 2 zit aan te komen. In een ruim historisch katern wordt één en ander nog duidelijker. Zo ook de titel van deze reeks. De Engelsen vernederen Napoleon door hem aan te spreken als Generaal Buonaparte. Zo ontnemen ze hem zijn keizerstitel en benadrukken zijn Corsicaanse afkomst.

Knap tekenwerk van Ivan Gil. De inkleuring door 1Ver2Anes sluit daar nauw bij aan. De donkere kleuren geven de ongezelligheid van Sint-Helena zelfs iets akeligs.

Deel 1 laat veel vragen open. Voor wie is de brief van de Keizer die generaal Betrand meegeeft aan een bode? (pag. 4) Komt Hudson Lowe dichter bij de Egyptische goudschat? Welke nevenpersonages voeren de auteurs op? Komt Betsy Balcombe ter sprake?

Mag het duidelijk zijn dat we uitkijken naar deel 2. Laat maar komen!! HV

Nummer 28

Het dagboek in ruil voor opvang en asiel

Waar is het dagboek van Anne Frank
Ari Folman / Lena Guberman
Prometheus
160 pagina’s
Verschenen op 10/03/2022
Sprokkels-score: 7 brokkels

Recensie Stripspeciaalzaak

Ari Folman zorgde in 2017 samen met David Polonsky voor een wereldwijd succes met de prachtige stripbewerking van “Het Achterhuis” van Anne Frank. Folman droeg hiermee meer dan zijn steentje bij aan de wil van Anne Frank om haar dagboek wereldkundig te maken.
Met “Waar is het dagboek van Anne Frank” (waar is het vraagteken ??) brengt hij samen met Lena Guberman een geslaagde “spin-off” met Kitty in de hoofdrol. Het boek is gebaseerd op de animatiefilm “Where is Anne Frank“. De film ging in 2021 in Cannes in première en is een coproductie van het Vlaams productiehuis “Walking the dog”. In deze strip komt Annes fictieve vriendin Kitty tot leven. We volgen Kitty in haar zoektocht naar Anne. We bekijken het verhaal van Anne, haar familie en het dagboek door de ogen van Kitty. We zijn getuige van Annes laatste weken, ontdekken wat er gebeurde na de Holocaust en hoe belangrijk het dagboek vandaag nog is.
In haar afscheidsbrief doet Kitty de belofte aan Anne om samen met haar vriend Peter een droom van Anne te laten uitkomen: kinderen, als slachtoffers van wapens en vernietiging, helpen. Hiermee wordt de link gelegd naar onze tijd 2022: de vluchtelingen, de asielzoekers. Kitty ontvreemdt het dagboek uit het Anne Frank huis. Samen met Peter gebruikt ze het dagboek als pasmunt voor opvang, asiel en onderdak voor gevluchte families.
Dit album slaagt er in om het dagboek en de vluchtelingenproblematiek in de focus te plaatsen net zoals Anne het zou hebben gewild. Een verzorgde uitgave, moderne tekenstijl met manga invloeden. Net als “Het achterhuis van Anne Frank” zeer toegankelijk voor jong en oud. Leest lekker weg. Een “must read” voor alle leeftijden. HV

Nummer 29

Een mol in het Romeinse legioen

Man van het jaar 09 Deel 14
De man die de legioenen van Rome overwon
Jean-Pierre Pécau / Fafner
Uitgeverij Daedalus
64 pagina’s
Verschenen op 22/04/2022
Sprokkels-score: 6,6 brokkels

De reeks

Recensie Striptip

Man van het jaar 09 is Arminius, krijgsheer van de Cherusken, een Germaanse stam, als gijzelaar opgegroeid in Rome en uitgegroeid tot een gewaardeerd officier in het Romeinse leger. Dit album vertelt het verhaal van de slag bij het Teutoburgerwoud (Nedersaksen Duitsland) volgens historici één van de belangrijkste veldslagen uit de Europese geschiedenis. Arminius, een Germaanse “mol” in het Romeinse legioen, laat in september van het jaar 09 na Ch. drie Romeinse legioenen, onder leiding van Publius Quinctilius Varus, in een hinderlaag lopen. Volgens de overlevering komen er 18000 Romeinse soldaten om bij deze veldslag. Resultaat van deze veldslag is dat de Rijn de buitengrens van het Romeinse Rijk blijft en de Romeinen niet verder zullen komen. Deze nederlaag ontlokt Keizer Augustus de historische woorden : “Varus wat heb je met mijn legioenen gedaan! Mijn legioenen, Varus! Geef me mijn legioenen terug!
De auteurs besteden slechts een achttal pagina’s aan de slag zelf. In een lange inleiding duidt men de aanleiding tot het verraad van Arminius waardoor er te weinig overblijft om de afloop van zijn zege te vertellen.
Waar Marini, die in “De adelaars van Rome“** hetzelfde onderwerp behandelt, het verhaal van Arminius misschien wat te lang uitspint, blijft het bij Pécau een compacte versie van de slag om het Teutoburgerwoud. We wachten al zes jaar op deel 6 van Marini om zijn versie te kennen van hoe het afloopt met Arminius.
De tekeningen van Fafner hebben iets ruigs. Knappe vergezichten en meeslepende strijdtaferelen: tekenwerk van hoog niveau!
Album 14, boeiend vanaf de eerste bladzijde, verdient dik zijn plaats in deze historische reeks. HV

** Meteen hebben we deze reeks ook maar herlezen!

Voor nog meer historische achtergrond klik hier!

Nummer 30

Een vrij man doet wat hij kan om te overleven

Marshal Bass 7
Master Bryce
Darko Macan / Igor Kordey / Nikola Vitkovic
Silvester strips
56 pagina’s
Verschenen op 08/03/2022
Sprokkels-score: 6,5 brokkels

De reeks

In de vorige afleveringen was Marshall Bass (aka Bass Reeves, de eerste zwarte sheriff) druk bezig met zichzelf uit de penarie te helpen en het recht te laten zegevieren.
In deze episode is de familie Bass gesetteld in Dryheave Arizona. River Bass is er de sheriff van het zwarte stadsdeel. Tijdens het doopfeest van de jongste zoon komen we via een resem flashbacks te weten hoe hij zijn vrouw ontmoette, hoe hij aan zijn voornaam River kwam, hoe hij op een listige manier het juk van zijn meester-bedrieger Master Bryce kon afwerpen en zo een vrij man werd.
Als “lievelingsslaaf” krijgt River een bijzondere gunst van zijn Master Bryce. Hij leert hem geweer schieten. Later zal dit Rivers leven redden en hem zijn definitieve vrijheid bezorgen.
Wanneer Bass zijn eerste stappen als vrij man zet, tempert een oude slaaf zijn vreugde : “Een vrij man doet niet wat hij wil. Hij doet wat hij kan om te overleven.” Met deze uitspraak illustreert de scenarist hoe broos de prille vrijheid van de zwarte bevolking was.
Een prima opgebouwd album: veel actie, ruwe gevechtscènes, een flinke portie good en bad guys, een vleugje romantiek. Meer moet dat niet zijn.
De aparte tekenstijl van Igor Kordey tilt deze reeks boven het gemiddelde western-veld uit. Een dubbele landschapspagina, close-ups en spelen met donkere en heldere pagina’s creëren een typische Marshal Bass sfeer.
Op het einde wordt een intiem moment tussen miss en mister Bass verstoord door enkele stadsgenoten: “Mindy Maguire heeft Bernhardt de Stinker om zeep geholpen”. ­Dit opent perspectieven 🙂 HV

Nummer 31

Expeditie Far West.

Lewis & Clark De ontdekking van het westen
Christian Clot, Philippe Thirault, Sandro
Dark Dragon Books
Collectie Explora
64 pagina’s
Verschenen op 23/02/2022
Sprokkels-score: 6 brokkels

Washington. Begin 19e eeuw. De nieuw gekozen president van de Verenigde Staten van Amerika, Thomas Jefferson, weet het Congres te overtuigen om een ongekende expeditie te starten om het “Wilde” Westen te veroveren. Een expeditie onder leiding van kapitein Meriwether Lewis en kapitein William Clark, expert in riviernavigatie en geografie. De missie is om de Pacifische met de Atlantische kust te verbinden en zo een nieuwe handelsroute te creëren.
Wat de blanke Amerikaan omschrijft als één van de grootste menselijke en wetenschappelijke avonturen uit de Amerikaanse geschiedenis luidt eigenlijk het begin van het einde in voor de “Native Americans”. Deze expeditie zal halfweg de 19de eeuw leiden tot de “Manifest Destiny” (Extra info)
Het is het verhaal van twee moedige mannen die het Noord-Amerikaanse continent doorkruisen met maar één obsessief doel de Stille Oceaan bereiken via makkelijke wegen en onderweg alle mogelijke zaken i.v.m. inheemse stammen, flora, fauna, geografie en geologie in kaart brengen. Na drie jaar van onderhandelen met de inheemse bevolking, afrekenen met de niets ontziende natuurelementen en overwinnen van natuurlijke hindernissen slagen ze grotendeels in hun opdracht. Lewis neemt het zichzelf echter kwalijk dat het niet gelukt is een makkelijke handelsweg te vinden naar de Stille Oceaan. De teleurstelling blijft hem achtervolgen en leidt tot zijn zelfmoord.
Het scenario besteedt veel aandacht aan de hechte vriendschapsband die groeit tussen de expeditieleden onderling en William Clark en de vrouwelijke Indiaanse gids Sacagawea in het bijzonder. Opvallend is dat de expeditie door de meeste inheemse stammen warm onthaald wordt. Waar is het dan later misgelopen?
Het album is met oog voor detail getekend. De tekenaar geeft de weidsheid van de Noord-Amerikaanse natuur prachtig weer. Het begin leest niet zo vlot (zelf eens moeten herlezen), maar naarmate het verhaal vordert, lukt het alsmaar beter. Hier en daar botsen we op vertaalfoutjes. Wie er op pagina 54 nog niet genoeg van heeft, kan zich verder verdiepen in het uitgebreide historisch dossier. Een album waar we iets meer van hadden verwacht. HV

Nummer 32

Niets nieuws onder de zon.

Purple Heart 3 De eed van de octopus
Eric Warnauts, Guy Raives
Le Lombard
56 pagina’s
Verschenen op 02/03/2022
Sprokkels-score: 5,9 brokkels

De reeks

Reeds geruime hebben we een boon voor het tekenwerk van Raives en Warnauts en ook nu weer kan het ons meer dan bekoren. Jammer dat het scenario deze keer minder origineel is. Alle ingrediënten voor een spannend gangsterverhaal zijn nochtans aanwezig: drugsdiefstal, ontvoering, balorige prostituees, concurrerende bendes en daarbij horende afrekeningen. Maar toch overheerst het gevoel dat we dit al eens eerder hebben gezien.
Om een partij drugs die haar zwager ontvreemde terug te krijgen, wordt Mary O’Connor, de verpleegster die hoofdrolspeler Josuah Flanagan (Purple Heart in WO II) verzorgde, ontvoerd door een jonge gangster, zoon van de peetvader . Flanagan, in dienst als privé-detective voor het advocatenkantoor van zijn gewezen commandant, gaat samen met zijn partner Winston op zoek naar Mary. In de loop van zijn zoektocht komt hij aan de weet dat de peetvader, “de Octopus”, een vroegere partner was van zijn vader en bij diens dood beloofd heeft om zorg te dragen voor zijn gezin. Flanagan krijgt dan ook carte blanche om het zaakje met zijn zoon af te handelen.
Een tweede verhaallijn over ongehoorzame prostituees en rivaliserende gangsters maakt het geheel soms wat verwarrend.
Ondanks de prima tekeningen en kleuren die je telkens de sfeer laten voelen een middelmatig album.
Als fan van het auteursduo hopen we op een origineler scenario voor deel vier. HV