Homemadecooking by Hugo Vanderstraeten - sprokkels.en.brokkels@gmail.com

Napoleon in mijn strips

Op deze pagina proberen we een overzicht te geven van albums uit onze collectie strips die van dicht of ver iets met Napoleon Bonaparte te maken hebben. 

Jena zien en sterven?

De zoon van de Arend 12 – Jena 1806
Michel Faure
Arboris
56 pagina’s
Verschenen op: 20/10/2022

24 jaar hebben we moeten wachten op het laatste deel van de Napoleontische reeks “De zoon van de Arend 12 – Jena 1806” . Veel te lang!
De hoofdrolspelers, kapitein Morvan D’Andigny en sergeant Nicolas Patroontasje, proberen Engeland uit te komen door te profiteren van een geplande overval op een Engels gevangenkamp waarbij men een groot aantal Franse gevangenenen wil bevrijden. Met behulp van de corrupte kampoverste slagen ze er in aan boord te komen van het schip van “Destouches”, een Frans edelman. “Destouches” is echter niet van plan om de gevangenen naar Frankrijk te brengen, maar naar Amerika om er op zijn plantages te werken. Bij een controle door een Brits schip worden ze overvallen door de gevreesde kaperkapitein Robert Surcouf, die hen alsnog naar Frankrijk brengt. Hier willen ze asap hun legereenheid, “Het eerste regiment huzaren “ lichte cavalerie, vervoegen. Na een “toeristisch” tochtje langs o.a. de Mont Saint-Michel (prachtig geschilderd door Faure) bereiken ze Parijs. Hier worden ze hartelijk onthaald door hun oude vrienden Joseph en Aïcha (zie deel 3 Het zand van Dendera) Joseph is toezichthouder bij de bouw van de Arc de Thriomphe. Na het innen van hun achterstallige soldij laten Morvan en Patroontasje zich een nieuw uniform en wapenuitrusting aanmeten. Op hun paasbest trekken ze richting Berlijn waar ze aansluiten bij het leger van Napoleon, dat zich klaarmaakt voor de slag bij Jena / Auerstadt. Om het laatste deel af te sluiten schildert Faure het gekende schilderij “Napoleon te Jena” van Ernest Meissonier na. Zoek het verschil. Hij geeft Morvan een plaatsje in de generale staf van Napoleon, van Patroontasje geen spoor meer. Aangezien dit het einde van de reeks is, vermoeden wij dat de twee protagonisten de slag bij Jena niet overleefd hebben. Niet echt het slot dat we verwachtten. 
Op de ontsnapping uit Engeland na een weinig spectaculair verhaal, het dooft rustig uit. Een beetje een anti climax, een hoogvlieger gaan we dit niet noemen. We hebben zelfs het gevoel dat het scenario wordt opgesmukt met historische figuren en feiten, zoals Surcouf en de bouw van de Arc de Triomphe. 
Gaven de eerdere delen goed weer hoe het er in de Napoleontische tijd aan toe ging, ervaarden we dit nu minder.
In tegenstelling tot de vorige delen is dit laatste album niet getekend, maar volledig geschilderd. Elk plaatje is een schilderij. Prachtig! Faure heeft zich duidelijk meer gefocust op zijn schilderwerk dan op het scenario.
Bijzonder is, dat het boek tot op heden nog niet uit is in het Frans. Uitgeverij Arboris heeft er goed aan gedaan om nu ook de eerste integrale van de reeks uit te brengen. De twee uitgaven kunnen elkaar helpen om hun weg naar de koper te vinden.
Als Napoleon fan zijn we toch blij dat deze reeks na vele jaren toch nog is afgerond. (HV)