Death Match Striprecensie Voetbalhelden voor volk en vaderland

Death Match is niet het zoveelste stripverhaal over WO II, maar dit album reconstrueert de waargebeurde feiten over de “Dodenmatch”, een voetbalwedstrijd gespeeld tussen een Duits en een Oekraïens team op 9 augustus 1942. Met deze match wilden de Nazi-kopstukken de moraal van hun troepen opkrikken, maar hert pakte anders uit. Ondanks dat hun levens op het spel staan blijft het mythische Oekraïense elftal “FC Start” integer. Ze weerstaan de Duitse manipulatie en winnen de wedstrijd. Dit succes valt de Duitse autoriteiten zwaar op de maag. Na de match worden de spelers allemaal opgepakt en naar een concentratiekamp gebracht. Een viertal worden er gefusilleerd. Voor de vier slachtoffers en “FC Start” werd in Kiev een monument opgericht.

Lees hier verder!