Madeleine, verzetsstrijdster 1 de vonkende Roos Striprecensie

Amai, straf verhaal! Bestaat lotsbestemming?
Dit boek vertelt het levensverhaal van Madeleine Riffaud, Franse verzetsstrijdster in WO II, dichteres en journaliste. Niet zo maar een biografie, neen, bijzonder aan dit boek is dat de protagoniste Madeleine, nu 98 jaar,  zelf meeschrijft aan het scenario. Ze vertelt ons in de inleiding (pag. 7) hoe ze “stripauteur” werd. In een getekende epiloog vernemen we hoe scenarist Morvan in Covid quarantaine, bij het zien van een documentaire over het Franse verzet, op het idee komt om Madeleines leven te verstrippen en hoe het scenario uiteindelijk tot stand komt. Merkwaardig genoeg moest Madeleine van haar medewerking overtuigd worden. Ze vond strips immers iets voor kinderen. Goed dat ze haar foute beoordeling inzag. Verder krijgen we in de epiloog nog een aantal verhelderende aanvullingen. Het duo kreeg in 2021 “Le prix René Coscinny” voor beste scenario en dat verwondert ons helemaal niet.

Lees hier verder!